top of page

"Dune 2" ¿IMAX o Fake?

Avui s'estrena la segona part de Dune, Dune: Part Two. Recordem que la primera part es va estrenar a les sales dels nostres cinemes el passat 17 de setembre de 2021.


Aquesta seqüela del director Denis Villeneuve, conegut pels seus treballs anteriors com "Arrival" i "Blade Runner 2049", ve amb nous aspectes tècnics, a causa de l'èxit de la primera part, s'han invertit molts milions en màrqueting i una de les coses que promocionen és que utilitza el format IMAX, però, realment ho és?


Per poder veure quant de veritat hi ha en tot això farem una petita revisió.

Què és el format IMAX?

El format IMAX, acrònim de "Image Maximum", és un sistema de projecció de pel·lícules que destaca per la seva capacitat per mostrar imatges de molt major grandària i resolució que els sistemes convencionals de cinema. Va néixer el 1967, fruit de l'enginy d'un grup de cineastes canadencs i es va presentar a l'Expo '70 d'Osaka, Japó.


El format IMAX utilitza una pel·lícula de 70 mm d'ample, molt més gran que l'estàndard de 35 mm emprat en la majoria de les sales de cinema de l'època, i es projecta de manera horitzontal, la qual cosa permet una major àrea d'imatge. Això es tradueix en imatges extremadament clares i detallades, capaces de ser projectades en pantalles gegants sense perdre qualitat.


La relació d'aspecte tradicional del format IMAX és de 1.43:1 en pel·lícules filmades amb càmeres de 70mm i això ens ofereix una pantalla gairebé quadrada que s'estén més enllà del camp de visió vertical de l'espectador, creant una experiència sumament immersiva.


Fins aquí tot bé, el problema ve quan veiem les especificacions tècniques de Dune: Parte dos i ens adonem que s'han utilitzat càmeres digitals (Arri Alexa 65, Alexa LF i Alexa Mini LF) a una resolució 6,5K amb el còdec ARRIRAW en lloc de càmeres amb pel·lícula fotoquímica de 70mm.

Llavors, per què posen que està feta amb IMAX?

Si anem a la pàgina web d'IMAX, veurem que Dune 2 està marcada com a “FILMED FOR IMAX” i no com a “SHOT WITH IMAX FILM CAMERAS” i això vol dir que no està gravada en IMAX, que la marquin d'aquesta manera és perquè tenen acords comercials amb fabricants de càmeres digitals (RED, ARRI, SONY...) perquè alguns models de les seves millors càmeres puguin anunciar la paraula IMAX.

En essència el que ens volen dir és que tota la pel·lícula s'ha plantejat amb una relació d'aspecte de 1.43:1.


És a dir que Oppenheimer de Christopher Nolan sí que és una pel·lícula 100% IMAX mentre que Dune 2 és una pel·lícula pensada amb la relació d'aspecte de l'IMAX tradicional, res més.




On veure Dune 2 a Barcelona?

Per a aquesta pel·lícula s'han fet 6 tipus de masters diferents partint d'un arxiu digital 4K:

  • DCP 4K amb una relació d'aspecte 2.39:1 i so Dolby Atmos o 5.1.

  • DCP 2K amb una relació d'aspecte 2.39:1 i so Dolby Atmos o 5.1.

  • DCP IMAX 4K (Projector Làser) amb una relació d'aspecte 1.9:1 i so Dolby Atmos o 5.1.

  • DCP IMAX 2K (Projector Xenó) amb una relació d'aspecte 1.9:1 i so Dolby Atmos o 5.1.

  • Fotoquímic IMAX 70/15, el mateix que Oppenheimer, (sense aportar res, ja que parteix d'un 4K digital).

  • Fotoquímic 70mm amb 5 perforacions (sense aportar res, ja que parteix d'un 4K digital).


Així que la meva recomanació per veure Dune 2 a Barcelona passa per dos tipus de projecció, o en DCP 4K 2.39 o el DCP IMAX 2K 1.43, la diferència és que en un tindrem una resolució major (4K) però amb una relació d'aspecte més panoràmica i en l'altra tindrem una resolució menor (2K) però amb una relació d'aspecte més quadrada (més immersiva), tal com el director de fotografia Graig Fraser ha plantejat la pel·lícula.


  • La gran majoria de sales a Barcelona tindran la versió 4K - 1.9:1.

  • Si voleu veure la versió 1.43:1 - 2K, l'únic cinema és el Cinesa Diagonal Mar (Sala IMAX).


Dades curioses sobre la pel·lícula:


  • S'han usat tant òptiques esfèriques com anamòrfiques (Panavision H i Panavision Ultra Vista).

  • Només les seqüències gravades amb la Alexa 65 tenen una resolució 6,5K.

  • Tot el procés i color grading s'han fet 100% digital.

  • El DCP (Digital Cinema Package) en 4K - 2.39:1 pesa 434GB.

Comments


bottom of page